موضوع: آمادگی واحد فیزیک بهداشت کل دانشگاه علوم پزشکی ایران در برگزاری دوره های تخصصی حفاظت در برابر اشعه در تمامم مراکز خصوصی و دولتی

با توجه به پیشرفت روز افزون دستگاه های پرتوتشخیصی و پرتودرمانی (از جمله رادیولوژی، ماموگرافی، فلورسکوپی، آنژیوگرافی، سیتی اسکن، پزشکی هسته ای و رادیوتراپی) اهمیت آموزش های تخصصی هرچه بیشتر پرسنل پرتوکار در زمینه اصول حفاظت در برابر اشعه و روش های بهینه استفاده از اینگونه تجهیزات که بحث اصلی در کاهش دز بیماران و پرسنل می باشد، بیشتر می شود.
دراین میان، رسالت فیزیک بهداشت کل دانشگاه به عنوان یک نهاد آموزشی و پژوهشی، مدیریت ، نظارت و هماهنگی جهت حسن اجرای قانون حفاظت در برابر اشعه در بیمارستان ها ومراکز تابعه دانشگاه می باشد. از سوی دیگر بر اساس ضوابط تعیین شده برای واحد فیزیک بهداشت کل دانشگاه توسط نهاد قانونی سازمان انرژی اتمی ایران، یکی از وظایف فیزیک بهداشت کل دانشگاه ها ارتقاء سطح علمی و فنـی در زمینـه ایمنـی و حفاظـت پرتـوی پرتوکـاران و مسـئولین فیزیـک بهداشـت بـا برنامه ریزی و برگزاری دوره های آموزشی مختلف می باشد. برگزاری دوره های آموزشی حفاظت در برابر اشعه برای پرتوکاران (اعم از پزشکان پرتوکار و تکنسین های رادیولوژی و پرستاران و تکنسین های شاغل در اتاق عمل) نه تنها منجر به کاهش دز دریافتی کارکنان و بیماران و در نتیجه افزایش سطح سلامت محیط کار با پرتو به منظور کاهش ریسک آسیب های حاصل از پرتو از جمله سرطان می شود بله باعث افزایش امتیاز اعتبار بخشی مراکز و بهبود وضعیت مرکز نیز می شود.
در همین راستا واحد فیزیک بهداشت کل دانشگاه علوم پزشکی ایران اقدام به برگزاری دوره های آموزشی پیشرفته حفاظت در برابر اشعه نموده است. از اقدامات اخیر این واحد، برگزاری کنفرانس آموزشی پیشرفته حفاظت در برابر اشعه در رادیولوژی مداخله ای ویژه پرسنل شاغل در بیمارستان آتیه در دو روز 20 و 26 اردیبهشت 1396 بود. دراین دوره که به درخواست مسئولین آموزشی آن بیمارستان توسط همکاران واحد فیزیک بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار گردید، به روزترین مباحث اصول حفاظت پرتویی براساس گاید لاین های  آژانس بین المللی انرژی اتمی و حفاظت در برابر اشعه مطرح گردید و مورد استقبال پرتوکاران قرارگرفت. پرسش و پاسخ ، فیلم آموزشی ، بروشور آموزشی و ... از اقدامات این واحد درکنفرانس بود.
دزیمترهای پیشرفته و مجموعه کنترل کیفی" این واحد آمادگی خود را جهت برگزاری دوره های آموزشی در سطوح مبتدی و پیشرفته (در زمینه ماموگرافی، سیتی اسکن، آنژیوگرافی، رادیولوژی دیجیتال و سی آرم اتاق عمل ویژه پزشکان و پرسنل پرتوکار) در تمامی مراکز دارای دستگاه های پرتوی اعلام می دارد.
لذا مراکز در صورت نیاز به برگزاری دوره های آموزشی می توانند با هماهنگی با دفتر فیزیک بهداشت کل دانشگاه علوم پزشکی ایران نسبت به برگزاری این دوره ها اقدام فرمایند. امید است با برگزاری این دوره ها بتوان گامی در جهت ارتقاء سطح علمی پرتوکاران و به تبع آن سلامت جامعه برداشت. شایان ذکر است تمامی دوره ها دارای امتیاز بازآموزی از سامانه جامع آموزش مداوم جامعه پزشکی و همچنین صدور گواهی از واحد فیزیک بهداشت کل دانشگاه می باشد که منجر به افزایش امتیاز اعتبار بخشی آن مرکز نیز خواهد شد.
مسئول فیزیک بهداشت کل: دکتر علی نشاسته ریز
دبیر علمی: دکتر رضا پایدار
دبیر اجرایی: مهندس سمیرا عین علی
آدرس: تهران بزرگراه شهید همت غرب بین تقاطع شیخ فضل الله نوری و شهید چمران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشکده پیراپزشکی، روبروی گروه علوم پرتوی، دفتر فیزیک بهداشت کل